Otok Šipan

Najveći je i spomenicima najbogatiji otok Elafitskog arhipelaga u neposrednoj blizini Dubrovnika. Nalazi se na oko 7.6 km sjeverozapadno Dubrovnika. Na otoku su dva veća naselja Šipanska Luka i Suđurađ, povezana cestom koja vodi kroz plodno Šipansko polje. U Suđurđu dominiraju dvije velike obrambene kule sagrađene u kompleksu dvaju renesansnih ljetnikovaca obitelji Skočibuha (XVI. st). Ove su kule služile za obranu od gusara. 
Na obroncima Šipanskog polja nalaze se brojni ljetnikovci, te srednjevjekovne renesansne, barokne crkve i crkvice, njih ukupno 34. Posebno su zanimljive crkva-tvrđava Sv. Duh grđena u stilu tvrđave s ravnim krovom iz 1578.g., Velike Gospe ( ili Gospe od Milosti) u Pakljenoj uz samostan Benediktinaca iz 1332.g. i Sv. Trojstvo koja se nalazi na istoimenom brdu s kojeg se pruža prekrasan pogled na susjedne otoke I cijelo Šipansko polje. U Suđurđu se nalazi I nedavno obnovljena crkvica Sv.Đurđa, zaštitniku mjesta. Crkvica datira iz 1285.g. a svoj je sadašnji oblik stekla u 16. st.
Otok za vrijeme ljetnih mjeseci ima vrlo ugodnu klimu; tople dane I svježe noći, zato je u davna vremena otok bio ljetnikovac dubrovačkoj gospodi.Čitavo područje Elafita, pa tako I Otok Šipan je park prirode prekriven sredozemnom vegetacijom, šumama borova, rogača I maslina te ljekovitog bilja. Sunčane plaže, čisto more posebno bogato ribom, obilje zelenila, vino i nadaleko poznato šipansko maslinovo ulje privlače sve više gostiju željnih mirnog odmora.
U mjestu se nalazi nekoliko restorana koja nude domaću dalmatinsku kuhinju. Ponuda je raznolika, od domaćih kozlića i janjetine ispod sansije (peke), do ribe i školjki spremljenih na razne načine.

Otok Šipan

Otok Šipan

Otok Šipan

Otok Šipan