Zanimljivosti

Dubrovnik DUBROVNIK
Što reći u nekoliko rečenica o ovom biseru Jadrana koji je pod zaštitom UNESC-a od 1979,g. Njegova višestoljetna povijest i arhitektura čine ga jedinstvenim u svijetu. U srednjem vijeku bio je pored Venecije jedini grad-država na obalama Jadrana, a time i njihov rival. Svojom vještom diplaomacijom i trgovačkim vezama sa cijelim Svijetom sačuvao je slobodu stoljećima. Danas je Dubrovnik najponosnija destinacija hrvatskog turizma. Poznat je po staroj gradskoj jezgri opasanoj zidinama sa brojnim kulturnim i sakralnim spomenicima.
Gradske zidine -duge su 1940m i r+građene su od 13-17st. za potrebe obrane grada. Američki portal Tripadvisor je 2013.g. ubrojio Dubrovačke zidine na listu od 10 spomenika koje svakako treba posjetiti za života.
Vidikovac Srđ - smješten sa sjeverne strane, an brdu iznad gradskih zidina. Do vidikovca vozi žičara. Vožnja traje 4 min. i pruža pogled na čitav grad i okolicu, te na otok Lokrum. Ljubiteljima kulturnih događanja preporučamo Dubrovačke ljetne igre koje se svake godine odžavaju od 10.07.-25.08. (www.dubrovnik-festival.hr )
Lopud-Plaža ŠunjLOPUD-PLAŽA ŠUNJ
Otok Lopud je smješten sjeverozapadno od grada Dubrovnika i dio je elafitskog otocja. Naselje Lopud smješteno je na sjeverozapadnoj strani otoka i ima pogled na Šipan. Dva brežuljka su povezana prekrasnom dolinom kojom staza vodi do uvale pod nazivom Šunj, na drugoj strani otoka. Uvala Šunj je poznata po svojoj pješćanoj plaži i posebnom ugodaju za kupace. Idealno je mjesto za roditelje sa malom djecom.
Arboretum Trsteno ARBORETUM TRSTENO
Arboretum Trsteno najstariji je primjer vrtne arhitekture u Hrvatskoj i ovom dijelu svijeta, jedinstven po svojim renesansnim i neoromaničkim perivojima. Oblikovanje i izgradnja parka počinje još davne 1494. godine, u vrijeme izgradnje gotičko-renesansnog ljetnikovca dubrovačke obitelji Gučetić-Gozze. Na terasastom dijelu oko ljetnikovca na oko 18000 m2 nalazi se mnoštvo parkovnih terasa s brojnim vrstama stabala palmi, eukaliptusa, lovora, kamforovca,kaktusa i raznog egzotičnog drveća i grmlja čije su sadnice donosili pomorci sa svojih dalekih putovanja. Jedna od lokacija na kojoj su snimane I The game of trones.